Johanna Larsson (1830 - 1923) med barnbarnet Gustaf cirka 1905.
Johanna Larsson (1830 - 1923) med barnbarnet Gustaf cirka 1905. Bild: Kållereds hembygdsförening

Johanna Larsson var den första utbildade barnmorskan i Kållered

Hon har beskrivits som energisk, stark och arbetsam. Johanna Larsson, född 1830, blev den första barnmorskan i Kållered och hon täckte ett stort område från Kållered till Råda och delar av Lindome.

Examensbetyg utfärdat till Johanna Larsson 25 juni 1857. Bild: Kållereds hembygdsförening

Den 25 juni 1857 fick Johanna Larsson (Andreasdotter) motta beviset på att hon var utbildad barnmorska. Betyget delades ut av Herman Immanuel Carlsson, medicine doctor, chirurgie magister, tillförordnad lärare vid Barnmorskeundervisningsanstalten i Göteborg samt Accoucheur vid Allmänna och Sahlgrenska sjukhuset.

Täckte ett vidsträckt område

Johannas familj och sommargäster vid gården Backen (i dag: Gamla Riksvägen 125). Bild: Kållereds hembygdsförening

Varje dag i sex veckor hade Johanna gått den långa vägen från gården Backen i Kållered till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Och tillbaka på kvällen. Där undervisades hon till att bli barnmorska. Hennes område var Kållered, Råda och delar av Lindome socknar. Ett stort och vidsträckt område.

Johanna Gustafva föddes den 13 januari 1830 som dotter till bonden Andreas Andersson och hans hustru Anna Britta Zackrisson. De innehade 1/3 mantal av Backen. Boningshuset, som finns kvar, ligger vid nuvarande Gamla Riksvägen 125.

Johanna och hennes man Anders August Andersson övertog gården och de fick år 1850 dottern Anna Augustdotter (gift Bengtsson). Hon kom senare att bli en av Kållereds första småskollärarinnor. Anna har fått en väg uppkallad efter sig på Hallen - Mor Annas väg.

Blev änka och gifte om sig

År 1851 i augusti dog Johannas man och hon blev änka, 21 år gammal, med en dotter på knappt ett år. Johanna gifte om sig drygt ett år senare med Carl Magnus Larsson och fick med tiden ytterligare fem barn.

Hur hon fick idén att bli barnmorska vet vi inte. Men Johanna fortsatte att sköta gården och uppfostra sina sex barn jämsides med att vara barnmorska fram till år 1900 då hon pensionerade sig.

Många och långa resor blev det, oftast var det barnafadern som fick hämta henne med häst och vagn, men ibland fick hon resa ensam. Området var stort och speciellt långt var det till Råda, där vägen gick genom Fässberg. Det fanns ingen bra väg direkt från Kållered till Råda.

I trädgården till Backen, runt år 1910. Johanna Larsson syns näst längst till höger. I bakgrunden går nuvarande Stomvägen. Bild: Kållereds hembygdsförening
Johanna Larssons familj, med barn, svärdöttrar och barnbarn samlade på gården, cirka 1910. Johanna själv sitter till vänster. Bild: Kållereds hembygdsförening

Vägrade hjälpa till vid koleraepidemi

En bok av Emil Jerlov: ”Barnmorskeläroanstalten i Göteborg 1865–1956”. Bild: Kållereds hembygdsförening

Förutom att vara barnmorska hjälpte hon även till med enklare sjukvård, hon kom att bli en sorts tidig distriktssköterska. Johanna hade även ett verktyg med vilket hon slog åder* (koppa). Hon var också utbildad i att vaccinera.

Det sägs att Johanna var ytterst noggrann med hygienen och att hålla sig till sina barnmorskeinstruktioner. En gång lär en präst ha beordrat henne att hjälpa till vid en koleraepidemi, men Johanna vägrade. En barnmorska skulle inte komma i närheten av smittsamma sjukdomar. Men prästen insisterade och befallde henne att gå i Herrens namn. Johanna fick lyda.

*åderlåta

Många ättlingar

Johanna Larsson i trädgården, cirka år 1920. Bild: Kållereds hembygdsförening

Av hennes barn övertog sonen Adolf gården och en son, Johan Karlsson, blev byggmästare i Kållered. Han har uppfört många villor i Kållered. Dottern Anna Bengtsson (född Augustdotter) blev som sagt småskollärarinna innan hon gifte sig och fick sluta. En dotter vid namn Augusta gifte sig och flyttade till Kvarnbyn i Mölndal.

Johanna Larsson blev änka år 1878 men kom att leva till en hög ålder. Hon sägs ha varit en energisk, stark och arbetsam kvinna. Efter ett långt och strävsamt liv dog hon 1923 i en ålder av 93 år.

Det finns i Mölndal, Kållered och Lindome många ättlingar efter henne.

Order this image

Share to